Öğrenci Meclisi'ne ?Toptan' ayar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Nisan 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2004 yılında imzalanan protokol ile hayata geçirilen Türkiye Öğrenci Meclisi 25 Nisan'da toplanıyor. Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç döneminde imam hatipli öğrencilerin yaşları ve mesajlarıyla damgasını vurduğu meclisin geçici başkanlığını ise bu yıl en yaşlı üye sıfatıyla 21 yaşındaki Şırnaklı Anadolu Lisesi öğrencisi Hüseyin Ceylan yapacak. 2008 Türkiye Öğrenci Meclisi'nin yapısında son iki yıla oranla gözle görülür farklılıklar var.

21 YAŞINDA ?ÇOCUK'

Türkiye Öğrenci Meclisi'nin 2006 yılındaki oturumunda geçici başkanlık koltuğuna 21 yaşındaki Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi İbrahim Seyhan oturdu. Arınç'tan koltuğu devralan Seyhan, Meclis kürsüsünden ?Önümüze engel değil, dağ değil, taş değil, ne koyarsanız koyun biz zirveye çıkacağız? dedi. Bu sözler tepki yaratırken, CHP lideri Deniz Baykal, Seyhan için ?bıyıklı çocuk' tabirini kullandı. Dönemin Meclis Başkanı Arınç ise ?Bu öğrenci milletin öğrencisidir? savunmasını yaptı. 2006 yılındaki Meclis'te İbrahim Seyhan'ın ardından seçimle başkan olan Adem Yıldız da Sürmene İmam Hatip Lisesi öğrencisiydi.

2007'DE 6 İMAM HATİPLİ

Geçtiğimiz yıl ise Öğrenci Meclisi'nde 6 imam hatipli öğrenci yer aldı. Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecine denk gelen meclis açılışında yaşı en büyük üye yine imam hatipli bir öğrenci oldu. Zonguldak temsilcisi Muhammet Döngel, konuşmasında ÖSS sistemi ve katsayı adaletsizliğinden bahsetti.

BİRİ KIZ DÖRT ÖĞRENCİ

Bülent Arınç döneminin aksine, Türkiye Öğrenci Meclisi'ne bu yıl 1987 doğumlu Şırnak Merkez Anadolu Lisesi öğrencisi Hüseyin Ceylan geçici başkanlık yapacak. 5'incisi toplanacak meclisteki imam hatipli öğrenci sayısı da azaldı. Öğrenci Meclisi'nde biri kız olmak üzere 4 imam hatipli öğrenci yer alacak. Ankara, Balıkesir, Ordu ve Gaziantep'i imam hatipli öğrenciler temsil edecek. 25 Nisan'da TBMM'de toplanacak Türkiye Öğrenci Meclisi'ne TBMM Başkanı Toptan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katılacak.

BAŞKAN NASIL SEÇİLİYOR

Son iki yılda tartışmalar ile gündeme gelen Türkiye Öğrenci Meclisi Projesi ilk ve orta öğrenim düzeyindeki öğrencilerde seçme ve seçilme kültürünün yerleşmesi, katılım ve hoşgörü anlayışını da içerecek işlevsel demokrasi bilincinin oluşturulmasını amaçlıyor. Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi'ne göre, ilk ve orta dereceli okullarda Okul Meclisi Başkanı seçiliyor. Sandık kurulları öğretmenlerce oluşturuluyor. İl Öğrenci Meclisi kendi arasından başkan seçiyor. Bu seçimi Milli Eğitim Müdürlüğü görevlisi yönetiyor. İtiraz halinde görevlinin kararı kesin kabul ediliyor.

Önce Kutlu Doğum sonra 23 Nisan

DİYANET İşleri Başkanlığı, Milli Egemenlik Haftası ile çakıştığı için eleştirilere neden olan Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde zaman ayarlaması yaptı. 27 Mart'ta başkanlık tarafından il müftülüklerine gönderilen genelgede, bundan böyle Kutlu Doğum Haftası'nın 23 Nisan'a denk gelmeyecek şekilde 14-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyuruldu.

YANLIŞ ANLAŞILIYOR

Genelgede, Kutlu Doğum Haftası'nın önceki yıllarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapılmasının, bazı çevrelerce ?23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na alternatif kutlama? olarak gösterildiği hatırlatılarak, şöyle denildi: ?Böyle algılanmayı besleyen bazı tedahüllerin bulunduğunun görülmesi üzerine, Diyanet, etkinliklerin il ve ilçelerde mülki amirlerin onayı dahilinde, müftülerin başkanlık ettiği komitelerin yönetiminde ve başkanlığın ilgili genelgelerine uygun olarak 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılması ve bu tarihlerin dışına taşınmamasını karar altına aldı.?

MİLADİ TAKVİME GÖRE

Türkiye'de Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, 1989 yılına kadar Hz. Peygamber'in doğumu olan, Kameri Takvim'e göre Rebi'ül Evvel ayının 12'nci gecesi esas alınarak kutlanıyordu. 1994 yılından itibaren ise, Hz. Muhammed'in miladi doğum günü olan 20 Nisan esas alınmaya başlandı. Bu nedenle etkinlikler, 23 Nisan'ı da içine alan tarihlerde gerçekleştirildi.

Volkan YANARDAĞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber