Katsayı değişti genel liseler boş kaldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 16:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasına son vermesi meslek liselerine ilgiyi patlatırken, genel liseler boş kaldı. Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, değişiklikten sonra Ankara'da 2008'de 26 bin 244 kayıt yaptırılan düz liselere bu yıl 14 bin 857'kişinin yazıldığınıı söyledi.

YÖK'ün almış olduğu kararla ?meslek liselerinin katsayı probleminin çözüldüğünü' söyleyen Aydoğan, şöyle konuştu: ?Katsayı sorunu çözüldükten sonra meslek liselerine olağanüstü bir ilgi var. Eskiden insanlar genel liselere kayıt yaptırmak için buraları zorluyorlardı, şimdi meslek liselerine kayıt için zorluyorlar. Kayıtlara baktım, diyelim ki okulun 100 kontenjanı var, 600 kişi başvurmuş.?

Geçen yıl Ankara'da meslek liselerine kayıt oranının yüzde 47 olduğunu, ancak bu yıl bu oranın yüzde 63'e çıktığını bildiren Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bakanlığımızın yıllardan beri ortaya koyduğu hedef meslek liselerinde yüzde 65, akademik liselerde de 35 oranında öğrenci olmasıydı. Bütün gelişmiş ülkelerde bu böyledir. Ankara bu hedefine bu yıl ulaşmış durumda.?

?Genel liseler meslek lisesi olacak'

Genel liselere geçen yıl 26 bin 244 öğrencinin kayıt yaptırdığını, bu yıl bu rakamın şu ana kadar 14 bin 857 olduğununu bildiren Aydoğan, meslek liselerine ise kayıtların 22 binden 814'den 23 bin 455'e çıktığını, okullar açılıncaya kadar bu rakamın daha da artacağını söyledi. Genel liselere kayıtların neredeyse yarı yarıya azaldığına işaret eden Aydoğan, ?Genel liselerimizin kontenjanların bir kısmı dolmamış durumda. Bunlarla ilgili birtakım düşüncelerimiz var. Demek ki önümüzdeki yıllarda genel liseleri ya meslek liselerine dönüştüreceğiz ya da Anadolu liselerine dönüştüreceğiz? dedi.

Birinci sınıfta çocuğun meslek lisesine kayıt olmasıyla genel liseye kayıt olması arasında fark olmadığını anlatan Aydoğan, ?Meslek liselerinin katsayı sorununun çözülmesi önünü açmıştır. İstihdam için kalkınma için mesleki eğitimin ön plana çıkması şarttır. Ankara bunu yakalamıştır. Diğer illerden aldığım bilgiler de bu yöndedir, mesleki eğitime yoğun bir ilgi vardır? diye konuştu.

Eğitim-İş sendikasının Eğitim Komisyonu tarafından hazırlanan ?Yeni ÖSS Sistemi' raporunda ise yeni ÖSS Sistemi, eleştiriliyor. Raporda şu değerlendirmeler var: ?Yen sistemle mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarını desteklemediği gibi, bu kurum öğrencilerin alanları dışındaki yükseköğretim kurumlarına da yönlendirilmesini getirmektedir. Böylesi bir yönlendirme sonucunda, öğrencilerin zaman ve çabalarını iyi yönetememeleri ve gerçekleştirilmesi mümkün olmayan amaçlar için de enerjilerini tüketmeleri beklenecektir. Değişiklik eğitim sistemini temelden etkilemiştir. Katsayı değişikliği, ne eğitim sisteminin fikri ve felsefi arka planını oluşturan anlayış boyutu ile ne de eğitim sisteminin yapı ve süreç boyutlarıyla uyumlu bulunmamaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber