Hükümet, deneyim ve bilgisi olmadığı halde yurtdışında yüksek maaşlarla görev yapan kadroların tasfiyesi için düğmeye bastı.

Haber Giriş : 05 Kasım 2003 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, deneyim ve bilgisi olmadığı halde yurtdışında yüksek maaşlarla görev yapan kadroların tasfiyesi için düğmeye bastı.

Çeşitli bakanlıkların yurtdışı temsilciliklerinde 3 bin 300 personel görev yapıyor. Ataşe ve uzman gibi sıfatlar taşıyan kişilerin önemli bir bölümünün siyasi torpille bu göreve atandığı tespit edildi.

Dışişleri ise 4 bin 200 kişiyle yurt dışında hizmet vermeye çalışıyor. Yılda 75 milyon dolara ulaşan yurtdışı bürokrasinin yükünün azaltılması için bu sayıyı düşürecek önlemler alınıyor. Meclis'e sevk edilen Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı'nda yurtiçi ve yurtdışındaki atıl kadroların kaldırılması öngörülüyor.

Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) dışındaki bakanlıkların yurtdışında temsilcilik kurmasının önüne geçiliyor. Düzenlemeyle bakanlıkların yurtdışına temsilci atayabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

Tasarıyı hazırlayan isimlerden Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, yurtdışında farklı bakanlık ve kurumlara ait çok sayıda müşavir ve temsilcilik bulunduğunu hatırlatarak, birbirine yakın görevlere sahip kadrolar için ayrı ayrı müşavirlikler kurulmasının kamuya getirdiği büyük yüke dikkat çekti. ?Aynı temsilcilikte Maliye, Hazine, Dış Ticaret ve bazen DPT'nin ayrı ayrı elemanı bulunabiliyor.? diyen Prof. Dr. Eryılmaz, kaynak israfının önüne geçmek için bu düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu eski Başkanı Kamran İnan ise yapılmak istenen düzenlemenin gecikmiş bir uygulama olduğunu ifade etti. Bakanlıkların dışarıya gönderdikleri elemanların en az yüzde 70'inin yabancı dil bilmediğini iddia eden İnan, ?Dışarıda maaş alsınlar diye gönderilen bu insanların ülkeye de direkt büyük zararları oldu. Mesela Hazine ve Ticaret müşavirleri dil bilmiyor, müzakere tekniklerini bilmiyor ama yüz milyonlarca dolarlık anlaşmalara imza atıyor.? dedi. Türkiye'nin iç ve dış bürokrasisinin israfının ABD standartlarının bile üzerinde olduğunu söyleyen İnan, yurt dışındaki 7 bin 500 kişiden önemli bir kısmının sadece maaş için gönderildiğini iddia etti.

Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Bülent Akarcalı da yurtdışı bürokrasisinin ülkeye getirdiği maddi külfetin yanı sıra imaj açısından da büyük sıkıntılar doğurduğuna işaret etti. ?Torpilli kadroların' bulundukları ülkeyle Türkiye arasında zaman zaman diplomatik sorunlara da neden olduğunu hatırlatan Bülent Akarcalı, kadroların tamamen tasfiye edilmesine ise karşı çıktı. Bülent Akarcalı, deneyimli isimlerin Dışişleri Bakanlığı kadrosu bünyesinde hizmet verebileceklerini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber