Altıncı Gözden Geçirme'nin tamamlanması aşamasında önem taşıyan Kamu Mali Kontrol Tasarısı'nda görüşmeler sürüyor.

Haber Giriş : 05 Aralık 2003 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Altıncı Gözden Geçirme’nin tamamlanması aşamasında önem taşıyan Kamu Mali Kontrol Tasarısı’nda görüşmeler sürüyor.

IMF ile Altıncı Gözden Geçirme’nin tamamlanması aşamasında önem taşıyan Kamu Mali Kontrol Tasarısı’nda 17 madde kabul edildi. ile Altıncı Gözden Geçirme’nin tamamlanması aşamasında önem taşıyan Kamu Mali Kontrol Tasarısı’nda görüşmeler sürüyor.

IMF kredisiyle desteklenen ekonomik programın 6. Gözden Geçirmesi’nin tamamlanması için gerekli koşullardan olan Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasa Tasarısı’nın 17 maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarına tekrar başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün sabah saat 1000’da başlayan görüşmeler, CHP’nin tasarının incelenmesi için zaman tanınması talebi üzerine saat 1500’e ertelenmişti.

Tasarıyla kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verilebilirlik ve mali saydamlık sağlamak üzere kamu mali yönetim yapısı ve işleyişi, kamu bütçelerinin hazırlanması, uygulanması ve tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesi amaçlanıyor. Tasarının en önemli maddelerinden biri olan gelir ve giderleri etkileyecek kanun tasarılarına ilişkin maddesi de komisyonda kabul edildi.

Buna göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, kamu gelirlerinin azalmasına veya kamu giderlerinin artmasına neden olacak ve kamu idarelerini yükümlülük altına sokacak kanun tasarılarının getireceği mali yükü, ödenekleri türleri itibariyle orta vadeli program ve mali plan çerçevesinde en az üç yıllık dönem için hesaplayacak ve bunun ardından tasarılara eklenecek.

Sosyal güvenliğe yönelik kanun tasarılarında ise, en az 20 yıllık aktüeryal hesaplara yer verilmesi düzenlemesini getiren aynı maddeye göre, kanun tasarılarına Maliye Bakanlığı ile ilgisine göre Devlet Planlama Teşkilatı veya Hazine Müsteşarlığı’nın görüşlerinin eklenmesi gerekecek. Kabul edilen bir başka medde ile Avrupa Birliği fonları ile yurtiçi ve yurtdışından kamu idarelerine sağlanan kaynakların kullanımı ve kontrolü de uluslararası anlaşma hükümleri saklı kalmak kaydıyla kanun hükümlerine tabi olacak.

Hükümet, AB fonlarının kanun kapsamı dışına çıkarması için komisyonda bir önerge verdi, Ancak bu önerge komisyonda kabul edilmedi ve fonların denetimi de diğer düzenlemeler gibi kanunda öngörülen denetim birimlerine tabi oldu. Toplam 83 maddeden oluşan tasarının görüşülmesi için oluşturulan alt komisyonun pazartesi günü başlattığı çalışmalar, tasarının oldukça ayrıntılı olması nedeniyle ancak dün gece yarısı tamamlanabildi.

Tasarının gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşması bekleniyor. Tasarının şu ana kadar kamu maliyesi mali saydamlık, bakanların ve üst yöneticilerin hesap verme zorunluluğu, kamu idare bütçeleri ile merkezi yönetim bütçe kanununa ilişkin bölümleri kabul edildi. CHP’li komisyon üyeleri çalışmalarını dün gece saat 0200’de tamamlayan alt komisyonunca hazırlanan raporun incelenebilmesi için başkanlıktan görüşmelerin pazartesi gününe kadar ertelenmesini talep etti ancak komisyon başkanı Sait Açba, alt komisyon raporunun incelenmesine olanak sağlanması amacıyla toplantıya saat 1500’e kadar ara vermişti.

Tasarıyla mevcut sistemin değiştirilerek daha etkin olması, Ulusal Program ve Politika Belgesi’nde yer aldığı gibi uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun bir kamu mali yönetim ve kontrol sisteminin oluşturulması amaçlanıyor. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Tasarısı, bütçenin hazırlanması ve denetimine ilişkin de kapsamlı bir çerçeve çiziyor.

1927 TARİHLİ YASA DEĞİŞECEK
Tasarının yasalaşması ile artık ihtiyaçları karşılayamadığı için değiştirilmesi yıllardır tartışılan 1927 tarihli 1050 Sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ile birlikte bütçe uygulamalarına dair düzenlemeler yapan birçok yasa hükmü yürürlükten kalkacak.

Tasarı, döner sermayeler, bütçe dışı fonlar ve katma bütçeli kuruluşları bütçe içinde, ortak bir sınıflandırma altında konsolide ediyor ve bunların belirli bir süre sonunda da tasfiye edilmesini öngörüyor.

IMF’nin ısrarla üzerinde durduğu bütçe dışı fonların tasfiyesi için hükümetler hemen hemen her yıl yeni düzenlemeler yapıyor. Bu yasanın Meclis’ten geçmesiyle, bu alandaki en önemli adım atılmış olacak ve devletin tüm gelirlerinin daha sağlıklı görülmesi ve kullanılması için adım atılmış olacak. Tasarı, Türkiye bütçesinin en büyük yüklerinden biri olan sosyal güvenlik kurumlarının yanı sıra merkezi idare ve yerel idarelerin mali yönetim ve kontrolünü de kapsıyor.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber