Diyanet'ten sigorta için şartlı cevaz

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birikimli hayat ve bireysel emeklilik için, 'Primlerin helal alanlarda değerlendirilmesi durumunda caizdir' denildi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birikimli hayat sigortası ile bireysel emeklilik sigortalarının "sadece yatırılan primlerin dinen helal alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz' olduğu"nu açıkladı. Kurul, "sosyal sigortalar", "karşılıklı sigortalar" ve "ticari sigortalar"ın ise "İslam dinine uygun olduğu" kararına vardı. Kuruldan dün yapılan açıklamada, "sigortanın, yakın zamanlarda ortaya çıkmış bir akit olduğu" belirtilirken, "Ancak İslam dini, ortaya çıkan yeni durum ve şartlara cevap verebilecek özelliğe sahiptir" denildi. Bazı "bilginlerin" sigortayı kumara benzettiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

'Sebepsiz zenginleşme yok'

"Kumar ve bahiste taraflar, kararlaştırmış oldukları parayı kaybetmeyi başta göze alıp bir ihtiyacı karşılamayı değil, oyun aracılığı ile emeksiz bir zenginleşmeyi amaçlamaktadırlar. Sigorta sözleşmesinde ise sigortalının tesadüfe bağlı bir olaydan zenginleşmesi söz konusu değildir. Çünkü sigortacı, risk gerçekleşince, üzerine aldığı riskin meydana getirdiği zararı sigorta sözleşmesine dayalı olarak öder. Sebepsiz bir zenginleşme sağlamamaktadır, haksız kazanç söz konusu değildir."

'Bazı bilginler...'

"Bazı bilginlerin özellikle hayat sigortasında 'Allah'ın kudretine meydan okuma manası' olduğunu ileri sürdükleri"nin belirtildiği kararda, "Sigorta, sigortalanan riskin vuku bulmayacağının değil, vuku bulduğu takdirde zararların tazmin edilmesi veya hafifletilmesinin taahhüdüdür" denildi. Kararda "Globalleşen dünyada ticari sigortanın bulunmamasının risk olduğu" vurgulandı ve şöyle denildi:

"Genel olarak sosyal sigortalar, karşılıklı sigortalar ve ticari sigortaların caiz olduğuna, kâr payı esasına dayalı çalışan birikimli hayat sigortası ile bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sisteminin ise primlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz olduğuna, konusu din tarafından yasaklanmış sigortanın caiz olmadığına karar verildi."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber