Türkiye hastalıkları genle çözecek

Sağlık Bakanlığı, "Rekombinant DNA Teknolojisi İle Koagülasyon Faktörleri Üretim Projesi" ile canlıların genetik haritalarını çıkaracak. Milyarlarca liralık katkı sağlayacak bu yatırım sayesinde, kusurlu doğumlar ile son yıllarda oldukça yaygınlaşan şeker, tansiyon gibi hastalıkların önüne geçilmesi planlanıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Ağustos 2018 08:00, Son Güncelleme : 31 Ağustos 2018 08:35
Türkiye hastalıkları genle çözecek

Türkiye, 'gen teknolojisi' alanında ilk adımlarını atmaya hazırlanıyor. Milyarlarca liralık katkı sağlayacak bu teknoloji yatırımı sayesinde canlıların genetik haritaları çıkarılacak. Böylece sakat ve hastalıklı doğumlar ile yine son yıllarda oldukça yaygınlaşan şeker, tansiyon gibi hastalıkların önüne geçilmesi planlanıyor. Türkiye, son yıllarda yaptığı en büyük yatırımlardan olan ve geleceğin alanları olarak görülen savunma, uzay alanlarından sonra şimdi de gen teknolojisine adım atacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde yürütülecek "Rekombinant DNA Teknolojisi İle Koagülasyon Faktörleri Üretim Projesi"nin önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bu projeyle birlikte Türkiye, gen teknoloji alanında araştırma yapan sayılı ülkeler arasına ismini yazdıracak.

KAN GRUBU HASTALIKLARI İNCELENECEK

Bakanlık, ilk etapta bu teknolojiyi ilaç, genetik hastalıklar, aşı ve kronik hastalıkların tedavisi gibi alanlarda kullanacak, Ar-Ge çalışmaları yapacak. Özellikle Türkiye'de yaygın olan insülin (şeker) hastalığı, tansiyon hastalıklarının yanı sıra çağın hastalığı olarak kabul edilen kanser hastalıklarına da çözüm aranacak. Bunun yanı sıra son yıllarda artış gösteren sakat doğumların önüne geçmek için de çalışmalar yapılacak. Böylece Türkiye, bir taraftan milyarlarca lira kar ederken diğer taraftan da yüksek teknolojili ilaçları ihraç eden ülke konumuna yükselecek. Bakanlık, Koagülasyon (pıhtılaşma) faktörleri üretimi konusunda da çalışma yapacak.

Kan ürünleri üzerinde yapacağı araştırma ile hemofili, karaciğer, kalp, beyin, kemik iliği hastalıkları üzerinde Ar-Ge çalışmaları yapacak.

Aşı reddine karşı yerli aşı çözümü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük eylem planı kapsamında, sağlıktaki en önemli çalışmalardan birinin "yerli aşı" olacağını söyledi. Bazı ailelerin aşıların içinde yer alan alüminyum gibi kimi maddelerin sağlığı tehdit edeceği yönündeki iddialar üzerine aşı reddinde bulunduğunun anımsatılması üzerine Koca, aşıların hastalıklardan korunmada en etkin yol olduğunu vurguladı ve ailelere aşıları endişe etmeksizin yaptırmaları çağrısında bulundu. Rutin aşı takvimindeki aşıların güvenle yaptırılabileceğini vurgulayan Koca, "Vatandaşımızın güvenle aşılarını yaptırabilmesini sağlamak anlamında önümüzdeki 100 günlük eylem planına da bunu dahil ettik. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde aşıları yerlileştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Koca, aşı reddinde bulunan ailelerin sayısının 23 bine ulaşmasına ilişkin, "Aşı yerlileştirme yaklaşımından sonra kaygıların da gideceğine inanıyorum. Şu anda herhangi bir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber