SSK hastanelerinin yükünü sağlık ocakları çekiyor

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinde yaşanan yoğunluğun bir kısmı sağlık ocaklarına kaydı.

Sağlık Bakanlığı, SSK ve Maliye Bakanlığı arasında Tesislerin Ortak Kullanımı Protokolü'nün imzalanmasının üzerinden bir yıl geçti. Protokol sonrası sağlık ocaklarında yapılan iyileştirmeler ve personel takviyeleri olumlu sonuçlar verdi. Protokol, öncelikle pilot bölge seçilen İzmir, İstanbul, Rize, Ankara, Sivas ve Yalova'da uygulandı. Söz konusu illerde başarılı olununca 2004 Ocak'tan itibaren Türkiye'yi kapsayacak şekilde genişletildi. Protokol öncesi Türkiye genelinde sağlık ocaklarına başvuran hastaların yüzde 18'i hastanelere sevk edilirken iyileştirme çalışmaları sonrası bu oran yüzde 14'ler seviyesine çekildi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye çapında 6 bin 3 adet sağlık ocağı bulunuyor. İlgili kurumlarla bir araya gelinerek imzalanan Tesislerin Ortak Kullanımı Protokolü sonrası yaşanan olumlu gelişmeler üzerine çalışma yurt çapına yayıldı. Protokol sonrası 2004 Ocak-Mayıs döneminde sağlık ocaklarına 27 milyon 144 bin 228 kişi başvurdu. Bunlardan 4 milyon 36 bin 862'si hastanelere sevk edildi. Protokolden önceki yılın ilk beş aylık döneminde ise sağlık ocaklarına 25 milyon 410 bin kişi başvurmuş, 4 milyon 679 bini hastanelere sevk edilmişti. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Reşat Doğusan, bu veriler ışığında hastanelere sevk oranının yüzde 18 seviyesinden yüzde 14'e düştüğünü kaydetti. Sağlık ocaklarında hizmet kalitesinin arttığını ifade eden Doğusan, hedeflerinin aile hekimliğini güçlendirmek olduğunu söyledi. Doğusan, sağlık ocaklarını güçlendirme çalışmasının temelinde, aile hekimliğinin altyapısının oluşturulmasının yattığını vurguladı.

Temmuz 2002 ile Haziran 2003 döneminde 4 milyon 226 bin 663 kişiye hizmet veren İzmir'deki sağlık ocakları, protokol imzalandıktan sonra Temmuz 2003 ile Haziran 2004 döneminde 5 milyon 967 bin 179 hastaya hizmet verdi. Protokol sonrası sağlık ocaklarında tedavi gören hasta oranında yüzde 41'lik artış sağlandı. Sağlık ve Maliye bakanlıkları ile SSK arasında imzalanan protokol sonrası sağlık ocaklarından SSK hastanelerine yapılan sevk işlemlerinde büyük azalma yaşandı. Protokol sonrasında sağlık il müdürlükleri, kendi bölgelerinde bulunan sağlık ocakları, sağlık evi ve sağlık birimlerinde (1. basamak sağlık kuruluşları) iyileştirme çalışmaları yaptı. Çalışmalar kapsamında söz konusu kurumların eksikleri tamamlandı, personel takviyeleri yapıldı. İyileştirme çalışmaları sonrasında SSK'lı hastaların tedavisi, hastanelere sevk edilmeden sağlık ocakları, sağlık evleri ve sağlık birimlerinde yapılmaya başlandı. Protokol kapsamında yurt çapındaki 1. basamak sağlık kuruluşlarında iyileştirme çalışmaları yapıldı. Sağlık ocakları, sağlık evleri ve sağlık birimlerine başvuran hasta sayısında yaşanan artışı değerlendiren İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Levent Kıdak, iyileştirme çalışmalarıyla sağlık ocaklarının tedavi merkezlerine dönüştüğünü söyledi. Yenileme ve iyileştirme çalışmaları, sağlık ocaklarının çehresini de değiştirdi. Sağlık ocakları, teknik ve personel açısından takviye edildi. İzmir'in Hatay semtinde hizmet veren Bahçelievler Sağlık Ocağı, yenileme çalışmalarına iyi bir örnek. Burası teknik bakımdan üst seviyeye çıkarılırken personel eksiği de giderildi. Henüz bir haftalık kızı Ceyda'yı Bahçelievler Sağlık Ocağı'na getiren İlkay Şenyiğit, vatandaşlara verilen hizmetten memnun kaldıklarını söyledi. Şenyiğit, sağlık ocağının özel bir hastane gibi hizmet verdiğini aktardı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber