İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kısa çalışma ödeneği düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kısa çalışma ödeneğine yönelik düzenlemenin TBMM'de kabul edildiğini açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Mart 2020 00:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Kısa çalışma ödeneği düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

Olağanüstü dönemlerde işyerini kapatan işletmelerde, işçi ücretlerinin yüzde 60'ının devlet tarafından ödenmesini sağlayan Kısa Çalışma Ödeneğinde yeni düzenlemeler yapıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM'de gece yarısı kabul edilen önergeye göre, kısa çalışma ödeneği şartları kolaylaştırıldı. 600 gün olan süre 450'ye, 120 gün olan süre de 60 güne düşürüldü.

Kısa çalışma ödeneği verilebilmesi için mevcut düzenleme şu şekildeydi:

"Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son üç yıl içinde;
a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile ... ödeneği verilir."

Yani bu düzenlemeye göre, son 60 gün sigortalı olarak çalışanlardan, son 3 yıl içinde en az 450 gün primi sigorta primi yatırılanlara kısa çalışma ödeneği verilebilecektir.

Kısa çlaışma ödeneğini düzenleyen 4447 nolu İşszlik Sigortası Kanununun Ek 12. maddesi ise şu şekildedir:

Ek Madde 2 - Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir.

Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işveren, kısa çalışma talebini, derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumuna, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya bir yazı ile bildirir. Talebin uygunluğunun belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar, ilgili kurum ve kuruluşların da görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekir.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez. Kısa çalışma ödeneğinden yararlananlara ait sigorta primlerinin aktarılması ve sağlık hizmetlerinin sunulmasına ilişkin işlemler 5510 sayılı Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülür. Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülür.

Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.

Bu maddede yer alan kısa çalışma ödeneğinin süresini altı aya kadar uzatmaya ve işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber