Ertelenmiş mahkumiyeti bulunan memurların görevine son verilemez

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DANIŞTAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME GENEL KURULUNUN KARARI UYARINCA ?ERTELENMİŞ? BULUNAN MAHKUMİYET KARARLARINDAN DOLAYI MEMURLARIN GÖREVLERİNE SON VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Bilindiği üzere; Devlet Memurları Kanunu`nun 48. maddesinin A-5 bendinin 276 sayılı KHK. ile değişen son şekline göre, taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis yahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından dolayı hükümlü bulunanlar memur olamazlar. Memuriyette iken bu suçlardan mahkum olanların aynı Kanunun 98/b maddesi gereğince memuriyetle ilişkileri kesilir. Ancak, mahkumiyetin tecili halinde bunun memuriyet statüsünü ne şekilde etkileyeceği kanunda düzenlenmiş değildir.

Bu hukuki boşluk DANIŞTAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME GENEL KURULU' nun 15.11.1990 tarih ve 1990/2-2 sayıl içtihadı ile açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre; Ertelenmiş bulunan bir mahkumiyet hükmü nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun 48-A-5 ve 98/b maddeleri uyarınca Devlet memurunun görevine son verilmeyeceği hüküm altına alınmış bulunmaktadır.

Danıştay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu kararında belirtildiği üzere; Tecil; cezayı ve ceza dolayısıyla doğan sonuçların uygulanmasını durdurduğuna göre Devlet Memurları Kanunu`ndaki uygulamayı da erteleme süresi içinde durdurması gerekir. Tecil müessesesinde esas, kişiyi cezaevine sokmadan bir süre cemiyet içinde, ailesinden ve işinden koparmadan denemek, iyi hal gösterdiği takdirde mahkumiyetini yok saymaktır. O halde kişinin mahkumiyeti deneme süresince askıya alınmış durumdadır. Tecil edilmiş mahkumiyeti bulunan memur kişi için de aynı durum söz konusudur. Bu kişinin, sırf kesinleşmiş mahkumiyeti nedeniyle deneme süresi bitmeden görevine son vermek en başta, tecilin gayesi ile bağdaşmaz. İçtihatların birleştirilmesi istemine konu olan kararlar 6 aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayla mahkumiyet nedeniyle tesis edilmiş olan işlemlerden doğan uyuşmazlıklara ilişkin bulunması sebebiyle istem bu şekliyle Kurulun huzuruna gelmiş ise de Kurulca inceleme, genel olarak (tecil edilmiş mahkumiyet) e ilişkin olarak yapılmış bulunduğundan, gerek ağır hapis cezasıyla mahkumiyet, gerekse maddede ismen sayılan suçlardan dolayı mahkumiyetler de bu kararın kapsamında bulunmaktadır. Sayılan suçlardan para cezası ile dahi hükümlü olmak memuriyete engel sayılmıştır. Ancak, yukarıdaki açıklamalarla varılan sonuca göre, bu suçlardan dolayı verilip para cezasına çevrilmiş olan bir mahkumiyetin de tecil edilmiş bulunması durumunda Devlet memurunun görevden çıkarılmasını gerektirmeyeceği açıktır.

Danıştay İctihadı Birleştirme Genel Kurulu kararına aykırı olarak, ertelenmiş bulunan mahkumiyet kararlarından dolayı idare tarafından verilen ?memuriyet görevlerinin sona erdirilmesine ilişkin işlemleri? hukuka uygun bulan ve iptal etmeyen idare mahkemeleri kararlarının, bu içtihat doğrultusunda temyiz edilmesinde büyük fayda bulunmaktadır.

Tüm memur arkadaşlarımıza saygı ile duyurulur.

MEMUR ÇALIŞANLARI SENDİKASI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ

Av. Mehmet Kasap

Av. Bahar Özyeşil

Tel: 0 312 232 62 95

Fax: 0 312 232 62 96

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber