İşiniz sağlığınızı bozduysa tazminat alabilirsiniz

İşçinin sağlığı, yaptığı işten kaynaklanan bir nedenle bozulmuşsa çalışan, iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını alma hakkına sahiptir. Ancak burada hastalığın iş nedeniyle oluştuğunun raporlanması çok önemli...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşiniz sağlığınızı bozduysa tazminat alabilirsiniz

Çalışma hayatı bütün çalışanlar için iş stresi ve bazı önemli fiziksel zorluklar yaratıyor. Özellikle açık alanlarda ve fiziki güce dayalı işlerde çalışanların da çalışma süresi arttıkça sağlıklarının bozulması söz konusu oluyor. Bu bozulmalar fiziki bir rahatsızlığa veya çalışmayı sürdüremeyecek noktalara ulaştığında ise iş sözleşmesinin sonlandırılması gerekebiliyor. İş Kanunu'na göre, işçinin sağlığı, yaptığı işten kaynaklanan bir nedenle bozulmuşsa işçi iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alabilir.

Bilirkişi raporu önemli

Ancak Yargıtay bu konuyla ilgili vermiş olduğu kararlarında işyeri koşullarından kaynaklanmayan hastalıkları haklı nedenle fesih gerekçesi olarak değerlendirmemektedir. Olay mahkemeye taşındığında hastaneden sağlık dosyası ve gerekli belgeler istenerek hastalığın başlamasına veya tekrarlamasına işyeri ve çalışma koşullarının neden olup olmayacağı konusunda bilirkişi raporları talep edilmektedir. Örneğin bir depoda depo görevlisi olarak çalışan bir işçi, yük indirme kaldırma dolayısıyla bel fıtığı olmuşsa iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bu durumda işçi, işverenin kıdem tazminatı ödemeye yanaşmaması durumunda dava açmak zorunda kalacaktır.

İŞLE İLGİLİ DEĞİLSE NE OLUR?

Ancak çalışma hayatına başladıktan sonra yaptığı işle ilgili olmayan bir hastalığa yakalanan ve çalışamayacak hale gelen bir işçinin sözleşmeyi feshetmesi halinde ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir. Örneğin şeker hastası olan bir işçi, sürekli insülin kullanması gerektiği için işine devam edemez hale gelir ve sözleşmeyi feshetmek zorunda kalırsa kıdem tazminatı alamaz. Ancak şeker hastalığının artmasına yaptığı işin neden olduğu sağlık raporlarıyla kanıtlanırsa kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu olur.

Bulaşıcı hastalık varsa...

DİĞER yandan işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçinin bulaşıcı veya işçinin işiyle bağdaşmayan bir hastalığa tutulması halinde de işçi iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bu durumda da, konunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi gerekecektir.

Tedavisi yoksa da işten çıkartılabilir

İŞVEREN eğer işçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğunu ve işyerinde çalışmasının sakıncalı olduğunu sağlık kurulu raporuyla saptarsa, bu durumda da haklı nedenle işçinin iş sözleşmesini feshedebilir.

İŞVEREN NE ZAMAN HAKLI?

İşçinin sağlığının bozulması eğer işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşantısından yahut içkiye düşkünlüğünden kaynaklanıyorsa ve bu hastalık nedeniyle işçinin devamsızlığı ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş işgününden fazla sürerse işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşçi bu durumda işini kaybeder ancak kıdem tazminatını alabilir. Ancak işverenin haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilmesi için işçinin hastalığı nedeniyle devamsızlık yapmış olması gerekir. Tek başına hasta olunması işverenin işçiyi işten çıkarması için gerekçe oluşturamaz.

Okan Güray Bülbül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber