OHAL değil üçüncü hal

Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile TSK arasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün 'kısıtlanmış yetki' sitemiyle iyice yükselen kriz derinleşerek sürüyor. Özkök'ün tavrının ardından, Genelkurmay Başkanlığı, bu konuda hazırladığı taslak metni, Adalet Bakanlığı'ndaki komisyona jet hızıyla gönderdi. Genelkurmay, taslağında Olağanüstü Hal uygulamasının, farklı bir versiyonunun getirilmesini istedi. Bununla, OHAL gibi kapsamlı ve kalıcı değil, çok sınırlı ve geçici önlemler alınabilmesine fırsat yaratılması isteniyor. Ancak hükümet buna, 'AB'den tepki gelir, müzakereler riske girer' diyerek sıcak bakmıyor. Son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.

Genelkurmay'ın hazırladığı taslakta öne çıkan en önemli unsur, Fransa'nın 'Korsika modeli'ne benziyor. Askerin önerdiği bu yeni model, OHAL ya da sıkıyönetim gibi kalıcı değil, geçici süreli tedbirler olarak uygulanacak. Belirli bir bölgede operasyon süresince, koordinasyon yetkisi validen alınıp, bölge güvenlik komutanına verilecek. Sistemi Fransa bir dönem Korsika'da uygulamıştı.

8'İNCİ MADDE GERİ GELSİN

Askerin taslağında değiştirilmesini istediği en önemli unsurlardan birini, ifade özgürlüğünü kısıtladığı için kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 8'inci maddesi oluşturuyor. Asker, bu doğrultuda terörün tanımının yeniden yapılmasını da istiyor.

Taslakta, 12 saate indirilen gözaltı süresinin en az 48 saate yükseltilmesi de talep ediliyor. Ayrıca gözaltındaki sorgulamanın askeri birimlerce de yapılması beklentilerin arasında.

Telefon dinleme konusundaki yetkilerin sınırlandırılarak Jandarma'nın dinleme alanını sadece kırsal ile sınırlı tutan düzenleme de askerin en büyük yakınma konularının başında geliyor. Asker, istihbarat ve dinlemede tam yetki istiyor.

'Terörden zarar görenlere tazminat ödenmesi' de askeri rahatsız etti. Askerler, yasadan yararlanarak tazminat alanların büyük bölümünün bu paraları PKK'ya aktardığını öne sürüyor.

ERDOĞAN ERTELEDİ

Teröristlerin silahı bırakarak dağdan indirilmesini hedeflemesine rağmen, istenilen sonuca ulaşılamayan 'Eve Dönüş Yasası'nın, hiçbir silahlı eyleme katılmayan örgüt mensupları için daha cazip hale getirilmesi isteniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Terörle Mücadele Yasası'nın Meclis gündemine gelmesini, AB ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim tarihinden sonraya bırakmayı hedeflediği belirtildi. Son MYK toplantısında, Erdoğan'ın, bu yasa için Meclis'in 15 Eylül'de olağanüstü toplanmasını isteyen MYK üyelerine, 'Gerek yok' diyerek karşı çıktığı öğrenildi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber