Ondokuz Mayıs Üniversitesi hayat verdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 1 yıl içinde 40 böbrek nakli gerçekleştirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2013 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ondokuz Mayıs Üniversitesi hayat verdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ender Özden, "2012'de 40'a yakın böbrek nakli gerçekleştirdik. Bu sayı istediğimiz düzeyde değil. Bu durum hastaların uzak illere gitmesinden kaynaklanıyor" dedi.

Samsun ve çevre illerde böbrek sorunu olan hastaların kendilerine yakın olan merkezleri seçmeyip uzak bölgelerde ameliyat olmalarının kişiye zarar verebileceğini söyleyen Doç. Dr. Ender Özden, "Bu şehirlerdeki hastanelerin yoğun baskısı var. Samsun'daki diyaliz merkezlerinde diyaliz tedavisi gören hastaların, uzak merkezlerde ameliyat olması için çabalıyorlar. Hastalar da oralara gidip ameliyat olduğu zaman ciddi anlamda geri dönüşleri oluyor. Yani ameliyat sonrası sorun olduğu zaman, doktorlara ulaşmalarında sorun yasayabiliyorlar. Bu da, nakil hastaları için son derece kıymetli zaman kaybına neden olabilmektedir" diye konuştu.

Farklı şehirlerde tedavi gören hastaların ameliyat sonrasında yaşanan rahatsızlıklar sonucunda Omü Tıp Fakültesi'ne geldiği zaman sorun yaşandığını söyleyen Doç Dr. Ender Özden, "Farklı bir merkezde yapılan bir ameliyat sonrası sorun yaşandığı zaman, diyaliz surecini ve ameliyat surecini tam olarak bilemediğimiz bir hasta ile karsılaştığımızda, hastayı değerlendirmek ve gerekli bilgileri elde edene ve uygun tedaviye başlayıncaya kadar, bu hastalar için çok önemli olan zaman kaybı yasamaktayız. Hasta bizim merkezimizde nakil yapılmış olsa, bu sorunların tedavisi daha hızlı ve dolayısıyla daha etkin olmaktadır. Bu da hastanın genel sağlığı ve böbreğin sağlığı acısından çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Doktorların hastalarıyla gece-gündüz kavramı olmadan sürekli görüştüklerini söyleyen Özden, "En ufak bir sorunda bir hastanın bize ulaşması gerekiyor. Diğer merkezlerde nakil yapılan hastalar bize geldikleri zaman yabancılık çekiyoruz. Çünkü kişiye daha önce uygulanmış tedaviyi bilmiyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ancak durumu çözene kadar da süre kaybetmiş oluyoruz. Bunun için önerimiz hastalar takip edilebilecekleri yerlerde ameliyat olsunlar" ifadelerini kullandı.

Omü Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'na en çok Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Giresun ve Çorum gibi illerden hastaların geldiğini söyleyen Doç. Dr. Ender Özden, organ bağışının da önemine değinerek şöyle devam etti: "Organ bağışı çok önemli. Böbrek hastaları, karaciğer hastalarına göre daha şanslıdır. Onların diyaliz gibi bir şansları var. Ama diyalizde insanların yaşam süreleri kısalıyor. Bunu çok iyi biliyoruz. Diyalizde insanlar daha kısa sürede yaşamlarını kaybediyorlar ve yaşam kaliteleri de çok düşük oluyor. Haftada 3 gün, 4 saat boyunca makineye bağlılar ve bir yere gitme şansları yoktur. Böbrek nakli ömürlerini ve yaşam standartlarını arttırıyor. Bu bağlamda böbrek yetmezliğinde en iyi tedavi böbrek naklidir. Bunun için de halkımız ne kadar organ bağışında bulunursa o kadar can kurtarır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber