İki orgenerale yer aranıyor

Haber Giriş : 02 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK`da 15 orgeneral bulunuyor. 30 Ağustos`tan sonra MGK Genel Sekreteri`nin sivil olması ve NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ortadan kalkıyor. Böylece iki orgeneral açıkta kalıyor. Peki ne olacak?

Görev yapacağı alan ortadan kalkan iki orgenerallik makamı ne olacak. Dünden Bugüne Tercüman yazarı Murat Çelik, bu sorunun yanıtını veriyor:

``Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) yeni komuta kademesinin şekilleneceği, Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi, re-organizasyon (yeniden yapılanma) konusundaki mesai de iyiden iyiye yoğunlaştı. 

TSK'nde halihazırda 15 orgeneral bulunuyor.

Gündemdeki konu ise, bu kadrolardan ikisinin 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle lağvedilecek olması.

Birincisi, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'ne yeni dönemde bir sivil atanacak.

İkincisi ise, NATO'nun yeni düzenlemesi çerçevesinde, İzmir'deki NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ortadan kalkacak.

Pekiyi bu iki gelişmenin ardından, TSK'nde apoletinde dört yıldız bulunan komutan sayısı 15'ten 13'e inecek mi?

Bu sorunun yanıtı ?hayır?. Çünkü elimizdeki bilgiler, TSK'nde iki yeni orgeneral kadrosunun oluşturulacağı yönünde.

EDOK ve Lojistik

Bugün itibariyle kesin görünen, Ankara'daki Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nın (EDOK) korgeneral seviyesinden orgeneral rütbesine yükseltilmesi. Bu düzenlemeyle birlikte eksilen iki orgeneral kadrosundan biri tekrar dolmuş oluyor.

Bu noktadan sonrası için Silahlı Kuvvetler'in komuta kademesinin önünde birkaç alternatif bulunuyor.

Şimdi bu olasılıkları sıralayıp, gerçekleşme durumlarına bir bakalım:

a) Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (Harp Okulu'ndan sınıf okullarına kadar) bütün eğitim sisteminin bağlı olduğu EDOK'nın, orgeneral düzeyine yükseltilmesinin dışında herhangi bir düzenlemeye gidilmemesi ve böylece ordudaki orgeneral sayısının da, 15'ten 13'e değil ama 14'e inmesi.

Bu olasılık gündemde olmakla birlikte pek güçlü görünmüyor.

b) EDOK'nın yanı sıra, kuvvetlerin sağlık dairelerinin birleştirilmesiyle kurulan TSK Sağlık Başkanlığı kadrosunun orgeneral seviyesine çıkartılması. Bu değişikliğin çıkış noktasında, ?Sağlık Başkanlığı'na bağlanacak olan GATA'nın komutanı korgeneral olduğuna göre, bu başkanlık daha üst rütbeyi gerektirir? görüşü yer alıyor.

Bu ihtimal de konuşuluyor ancak gerçekleşmesi pek muhtemel değil.

c) Hayata geçirilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan üçüncü olasılık şu: TSK Lojistik Komutanlığı adıyla yeni bir kadro ve yapı oluşturulacak, bu birimin komutanı da (İngiltere'de olduğu gibi) bir orgeneral olacak. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlıklarının lojistik başkanlıkları (ki bu kadrolar korgeneral seviyesinde) yeni kurulacak olan TSK Lojistik Komutanlığı'na bağlanacak. Böylece ordudaki orgeneral sayısı yine aynı kalacak. Ama bundan daha önemlisi, getirilecek yeni sistemle hem tam bir koordinasyon, hem de büyük bir tasarruf sağlanacak.


Lojistik konusunun geçmişi


TSK'nde, kuvvet komutanlıklarının lojistik birimleri arasında koordinasyon sağlanması konusu uzun süredir gündemde aslında.

Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun genelkurmay başkanlığıyla birlikte, ?tek elden alım, tek elden dağıtım ve tek elden kullanım? prensibinden hareketle, Genelkurmay Karargahı'nda bu proje için bir çalışma grubu oluşturulmuştu.

Ancak o dönemde, Hava (HKK) ve Deniz Kuvvetleri (DKK), böylesi bir yeni yapılanmaya karşı çıkmışlardı.

HKK ve DKK'nin itiraz gerekçesi, bu iki kuvvetin lojistik hizmetlerinde otomasyon sistemini kullanıyor olmaları, buna karşılık hacmen en büyük kuvvet olan Kara Kuvvetleri'nin (KKK) kendilerine oranla çok dağınık ve düzensiz bir yapıya sahip olmasıydı.

Mesela HKK, 15 yıldan fazla süredir, İhtiyaçlar Dağıtım Sistemi (İDS) ile çalışıyor, bunun da ötesinde Hava Bilgi Sistemi (HvBS) adıyla yeni ve çağdaş bir yapılanmaya gitmişti. Havelsan tarafından yürütülen ve büyük yatırım yapılan HvBS ile Hava Kuvvetleri'nin sadece lojistik değil, personel ve harekat gibi önemli birimleri de otomasyon kapsamına alınıyordu.

Deniz Kuvvetleri de, HKK kadar olmasa da, yine KKK'na oranla çok daha düzenli bir otomasyon sistemine sahipti.

Birkaç yıldır bu şekilde sürmekte olan TSK Lojistik Komutanlığı'nın kurulması projesi, artık son aşamaya geldi.

TSK kulislerinde konuşulanlara bakılırsa, Lojistik Komutanlığı 30 Ağustos'tan geçerli olarak, bir orgeneralin komutasında çalışmaya başlayacak ve teknolojik alt yapı hızla oluşturulacak.

Ordunun lojistik hizmetlerinin tek elde toplanmasıyla, çok daha verimli bir yapı oluşacak. Sağlanacak koordinasyon; hem hızı, hem de büyük bir tasarrufu beraberinde getirecek.``

D.B. Tercüman

Murat Çelik

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber