MÜSİAD kabine revizyonu istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müstakil İşadamları ve Sanayiciler Derneği (MÜSİAD), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu raporda Türkiye ekonomisine ilişkin bir dizi eleştiride bulunurken, kabine revizyonu yapılmasını, parti kapatma davası sonrasında yeni iç belirsizliklere mahal verilmemesini, yolsuzlukların üzerine daha etkin ve açık yüreklilikle gidilmesini talep etti.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihat Vardan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri dün Erdoğan'ı ziyaret ederek "Küresel Kriz Ortamında Ekonominin Sağlamlaştırılması İçin Değerlendirme ve Önerileri" başlıklı bir rapor sundu. Raporda, Türkiye'nin yüksek cari açık, enflasyon, faiz, işsizlik, düşük büyüme, yüksek girdi maliyetleri, kurun düzeyi ve istikrarsızlığı gibi bir dizi sıkıntı içinde olduğu kaydedildi. Raporda, Türkiye'nin krizle başa çıkabilmesi için hükümet kanadında iyi yönetişim, katılımcılık, istişare mekanizmasının daha etkin olarak çalıştırılması gerektiği ifade edildi.

Mühendisler atanmalı

Parti kapatma davası sonrasında yeni iç belirsizliklere yer verilmemesi gerektiği vurgulanan raporda, "Ekonomide ve genel olarak yönetişimde yeni beklentiler oluşturulmalıdır. Beklenti dahiline giren kabine revizyonu ile tutarlı ve somut bir reform takvimi açıklaması anlamlı olabilir. Muhtemel bir kabine revizyonu durumunda, ilgili birtakım bakanlıklara üretim, Ar-Ge, Ür-Ge alanlarını yakından bilen, üretimden gelen mühendislerin atanması çok faydalı olacaktır. Böylece; 'ekonomi ağırlıklı olarak parasal ve mali politikalarla idare ediliyor, somut bir üretim vizyon ve stratejisi eksik' şeklindeki bazı eleştirilerin önüne geçilecektir" ifadelerine yer verildi. MÜSİAD'ın bazı istek ve önerileri şöyle:

- Kısa vadeli çekişmelerle engelleri aşma çabası yerine, uzun vadede çekişmeleri yok edecek uzun soluklu ve mutabakat oluşturulmuş alanlara odaklanılmalı. AB üyelik süreci ve Ulusal Program gibi hedefler öne çıkmaktadır.

- Kamuoyu iletişimi güçlendirilmeli.

- Yolsuzluk çevresindeki hassasiyetlerin üzerine daha etkin ve açık yüreklilikle gidilmeli.

- Mali ve parasal disiplin korunmalı. Özel kesim gibi kamu da borç yönetimine dikkat etmeli.

Yerel yönetimler spekülasyonu tetikliyor

- Arsa spekülasyonu sanayiyi zehirleyen büyük bir balon ekonomisine doğru gitmektedir. Bu süreci yerel yönetimler de fazlasıyla tetiklemektedir. Bu alandaki spekülasyonun kaynakları araştırılmalı ve engellenmelidir. Hazine'nin elinde atıl duran arsalar da uzun vadeli olarak sanayiciye kiralanabilir.

- Asgari ücret büyük bir handikap haline gelmiş olup, işveren sırtındaki istihdam yükü büyük bir hızla düşürülmeli. Bu nedenle İstihdam Paketi etkinlikle devreye alınmalı.

- Şirketlerin kısa vadeli borçlanmalarının önüne geçilecek bir mekanizma hayata geçirilmeli.

- Faizsiz finansal araçlarla ilgili alt yapı çalışmaları bitirilmeli.

- Dolaylı vergilerin düşürülmesini, mevzuatın basitleştirilip verginin tabana yayılmasını içeren vergi reformu hayata geçirilmeli. KOBİ'lerin muhatap olduğu vergi sayısı makul düzeye indirilmeli.

- Sivil ve askeri alandaki teknolojik bağımlılığı önlemek için yabancılarla stratejik evlilik ve işbirliklerinin önü açılmalı, teknoloji transferinin imkânları ortaya konulmalı.

- Marmara Bölgesi Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bankalığı'nın kurulması fikri bizce düşünmeye değer bulunmaktadır.

- Hükümetin yapması gereken, yatırım ortamını cazip kılacak düzenlemelere devam etmek ve rekabet ortamının işlediğini garanti altına almaktır. Kamu sektörü tekelleri kırılırken, muhakkak surette şimdi özel sektör tekellerinin kırılması için gerekli tespit ve düzenlemeler yapılmalıdır. Hükümet sıkışana kadar bu tür konulardaki düzenlemeleri askıya almaktadır.

- Faiz oranlarının elden geldiğince hızlı bir şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Enflasyon hedefinden koparak faizleri düşürme ihtimali yoktur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber