Okulda şiddet araştırmasında çarpıcı sonuçlar: Öğretmen kendini sopayla koruyor

Haber Giriş : 20 Mayıs 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen'in araştırmasına katılan liselerin yüzde 54'ünde kesici ve delici alet bulunduğu, öğretmenlerin ise koruma amaçlı sopa bulundurduğu tespit edildi

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, okullardaki şiddet olaylarını araştırmak amacıyla yaptıkları "Liselerimiz-İl Merkezleri Türkiye Taraması 2006" araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Dinçer, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, araştırmanın, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş'ün danışmanlığında yürütüldüğünü belirtti.

'Gençlik iyi yetişmiyor'
Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Malatya ve Trabzon'un da bulunduğu 29 il merkezinde 10 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında imam hatip, kız meslek, endüstri meslek, normal ve anadolu liselerinden oluşan 193 okulda yapılan araştırmanın "gençliğin hiç iyi yetiştirilmediğini ortaya koyduğunu" vurgulayan Dinçer, okullarda öğrencilerin "emir eri olduğunu" belirtti.

Öğretmenler odası nöbeti
Dinçer, okulların yüzde 60'ında sürekli, yüzde 66'sında öğrencilere dış kapıda, yüzde 60'ında müdürün kapısında, yüzde 14'ünde öğretmenler odasının önünde nöbet tutturulduğunu açıkladı.

Araştırmaya katılan okulların yüzde 54'ünde bıçak gibi kesici ve delici alet bulunduğunu belirten Dinçer, okulların yüzde 38'inde bu dönem, yüzde 10.6'sında ayda, yüzde 4.8'inde ise haftada 1-2 bu tür aletlerin bulunduğunun tespit edildiğini anlattı. Dinçer, öğretmen ve idarecilerin de okulda sopa bulundurduğunu ifade etti.

Öğrenciler dayak yiyor
Öğrencilerin, yüzde 33'ünde idarecilerden, yüzde 38'ininde öğretmenlerden dayak yediğini anlatan Dinçer, "Bazı okullarda her gün dayak atılıyor" dedi.

Dinçer, öğrencilerin okulda en saygın olarak fen alanı öğretmenlerini gördüğünü, bunu sosyal ve meslek öğretmenlerinin izlediğini bildirdi.

Bu okulların yüzde 33.2'sinde öğrencilerin her gün, yüzde 24'ünde haftada 1-2, yüzde 22.8'inde bu dönem 1-2, yüzde 16.1'inde ayda 1-2 okuldan kaçtığının belirlendiğini anlatan Dinçer, yüzde 3.6'sında ise kaçan öğrenci olmadığını söyledi.

Dinçer, okulların yüzde 33.7'sinde hemen her gün öğrencilerin birbirlerine küfrettiğini, yüzde 38.6'sında bu dönem öğrencilerin kavga ettiğini, yüzde 21.7'sinde bıçaklı-silahlı kavga yaşandığını kaydetti.

Güvenlik için polis
Dinçer, araştırma sonucunda az da olsa okullarda sigara kullanma, keyif verici hap bulundurma/kullanma ve uyuşturucu madde bulundurma/kullanma vakalarına rastlandığını vurguladı. Dinçer, bu dönem, güvenliği sağlaması için okulların yüzde 42'sinin içine, yüzde 68.6'sının ise dışına polis çağrıldığını bildirdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber