Gripten sonra ortaya çıkan zatürre

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ahmet Rasim Küçükusta

Ateşi düşen, öksürük ve diğer şikayetleri ortadan kalkan hastada tekrar aynı yakınmalar görülürse ikincil zatürredir.

Grip hastalığı düzeldikten bir süre sonra ortaya çıkan bir zatürree tablosu vardır. Buna ikincil zatürree adı verilir. Ateşi düşen, öksürük ve diğer şikâyetleri ortadan kalkan hastanın ateşi tekrar yükselir, öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetleri gelişir. Zatürreenin sebebi grip virüsleri değil, başta stafilokok ve pnömokok olmak üzere diğer bakterilerdir. Bu tür zatürree, KOAH'lı hastalarda daha sık görülür. Ölüm ihtimali grip virüsünün neden olduğu zatürreeye göre düşüktür. Zamanında başlanan antibiyotik tedaviye iyi cevap alınır. Bu ikincil zatürreelerin önlenmesinde halk arasında zatüree aşısı olarak bilinen pnömokok aşısı faydalı olabilir.

Sinir sistemi ve kalp tutulumu

Grip virüsü bazı hastalarda sinir sistemine ve kalbe de yerleşebilir. Sinir sisteminde Reye Sendromu, Guillain-Barre Sendromu, miyelit ve ensefalite yol açabilir. Kalpte ise kalp kası ve kalp zarı iltihapları, yani miyokardit ve perikardit görülebilir. Bunlar da ölüm sebebi olabilir.

Domuz gribi kimlerde daha öldürücüdür?

Domuz gribine bağlı ölümlerden ortaya çıkan en önemli sonuç mutad gripten farklı olarak ölenlerin önemli bir kısmının 25 yaşından gençlerde, aşırı obezlerde ve hamilelerde daha fazla görülmesi. Hamilelik ve obezite de mutad grip için de risk faktörü olmakla beraber bunlar ilk sıralarda yer almazlar. Oysa bundan önceki salgınlarda ölüm riski yaşlılarda daha yüksekti. Bu salgının ilginç özelliklerinden biri de ölenlerin bir kısmında altta yatan ciddi bir hastalığın olmadığının bildirilmesi. Bunlarda gerçekten bağışıklığı olumsuz etkileyen bir hastalık olup olmadığı yeterince araştırılmamış da olabilir.

Kimlerde ölüm ihtimali daha fazla

Grip salgınlarında ölen kişilerin yüzde 90'ı 65 yaşın üzerindekiler ile altta yatan bazı ciddi hastalığı olan kişilerdir. Genel olarak gripten ölüm riskinin yüksek olduğu grup aşağıdaki kişilerden oluşur:

65 yaşın üzerinde olanlar

2 yaşından küçük çocuklar

Kalp yetersizliği, kalp kası ve kalp kapağı hastalığı olanlar

Astım, KOAH, bronşektazi, kistik fibrozis, tüberkülozlular

Kronik böbrek ve karaciğer yetersizliği olanlar

Diyabet veya başka kronik metabolizma hastalığı olanlar

Ağır kansızlığı olanlar

Bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlar ya da kortizon ve benzeri ilaç kullananlar

Kanserliler

Huzurevinde yaşayan kişiler

Aşırı obezler

Gebeler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber