Bilgi Edinme'de bir ilk: Toplanalım da kurtulalım

Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

A.Ü. Rektörü Aras, öğretim üyelerinin Bilgi Edinme Kanunu gereğince istedikleri bilgileri teker teker cevaplama zahmetinden kurtulmak için toplantı düzenleyeceğini açıkladı. Akademisyenler, tarihi açıklanmayan toplantıyı bekliyor

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde getirilen şeffaflığa, Ankara Üniversitesi yeni bir katkı(!) yaptı. Rektörlüklerinden bilgi isteyen öğretim üyelerinin talepleri tek tek karşılanmazken, ileri tarihte yapılacak bir toplantıya ertelendi. Gerekçe rektörlüğün zaman sıkıntısı. Üniversitedeki akademisyenler yasal hakları çerçevesinde bilgi taleplerini rektörlüğe iletti. Ancak rektörlük tarafından talepler gerektiği gibi karşılanmayınca, üniversitenin internetteki tartışma platformu "anc-club"da öğretim üyeleri seslerini yükseltti.

YOK SAYILIYORUZ

Öğretim üyelerinin birbirleri arasındaki yazışmalarda "yok sayılıyoruz, muhatap alınmıyoruz" gibi sözlerine Rektör Prof.Dr.Nusret Aras'tan ilginç bir yanıt geldi. Onlarca öğretim üyesine ayrı ayrı yanıt verecek zamanları olmadığını olmadığını bildiren Aras, duyuru yaparak bilgi talep eden öğretim üyelerini toplantıya davet etti. Ancak katılımın yüksek olabilmesi için toplantı üniversitenin açılışından sonraki bir tarihe ertelendi. Öğretim üyeleri de bilgi edinme haklarını kullanmak için tarihi açıklanmayan bu toplantıyı beklemeye başladı.

Teker teker cevaplayamayız

Rektör Prof.Dr.Nusret Aras'ın 14 Temmuz tarihi duyurusu: "Bir süredir üniversitemizin tartışma platformu ank-club'da bazı öğretim elemanları tarafından Bilgi Edinme Yasası kapsamında istenen bilgilere verilen cevaplardan duyulan hoşnutsuzluk dile getirilmektedir. Bu arkadaşlarımız kendilerine yeterli bilgi verilmediği, kendilerinin yok sayıldığı gibi savlarla yazışmalar yapmaktadırlar. Burada bir yok sayış veya kabul etmeme sözkonusu değildir. Onlarca kişinin başvurularına ayrı ayrı cevap verecek zamana sahip değiliz. Arzu eden tüm Ankara Üniversitesi öğretim elemanlarının katılımı ile 'Bilgilendirme Toplantısı'nın yapılmasına karar verilmiştir."

İdare soruları cevaplamalı

Öğretim üyelerinin rektörlüğün uygulamamasından şikayetçi olduğu Bilgi Edinme Kanunu MADDE 5: Kurum ve kuruluşlar, bu kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdür. Bilgi veya belgeye erişim süreleri MADDE 11: Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi onbeş iş günü içinde sağlarlar. Özel bir durum söz konusu ise ve süre gecikecekse bu da bilgi isteyen kişiye 15 gün içerisinde bildirilecektir.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber