Hükümet ilaç paralarını kıstı, şimdi biz büyürüz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin bazı ilaçları ödeme listesinden çıkarması, jenerik (eşdeğer) ilaç üreticilerini sevindirdi. Jenerik ilaç üreticilerinden Bilim İlaç'ın Genel Müdürü Erhan Baş, "Hükümetin bu kararı, gelecek beş yılda jenerik ilaç firmalarının büyümesini sağlayacak" dedi.

HÜKÜMETİN ilaç maliyetini azaltma girişimleri jenerik (eşdeğer) ilaç firmalarına yarayacak. Ulusal jenerik ilaç şirketlerinin beş yıllık süreçte, bu fırsatı değerlendirmesi durumunda yerli ilaç sektörünü büyütmeleri bekleniyor. Jenerik ilaç üreticisi Bilim İlaç'ın Genel Müdürü Erhan Baş, hükümetin kamu harcamalarını azaltmak için ilaç harcamalarını kısma çalışmalarının jenerik ilaç firmalarını güçlü hale getireceğini belirterek, gelecek beş yıllık sürecin iyi değerlendirilmesi durumunda yerli ilaç sektöründe büyüme yaşanacağını kaydetti.

İLAÇ KESİNTİSİ DOĞRU: Devletin ilaç kesintisi uygulamasını doğru bulduğunu dile getiren Baş, "Devlet kamu harcamalarını kısmak için ilaç kullanımını azaltıyor. Doktorlar eşdeğer ilaç yazıyor. Bu uygulama gelecek beş yıl içinde jenerik ilaç firmalarına yarayacak. Uluslararası rekabette de güçlü hale gelecekler" diye konuştu. Baş, Türkiye'de şu anda yüzde 40 jenerik, yüzde 60 orijinal ilaç üretimi yapıldığı bilgisini vererek, önümüzdeki dönemde jenerik ve orijinal ilaç üretiminin eşit hale geleceğini ve pazarda ulusal ilaç firmalarının paylarının artacağını vurguladı.

KORUYUCU HEKİMLİK GEREK: Dünyada yaşlı nüfusun oranının hızla arttığını ve 65 üzeri nüfusun 2050'de, yüzde 27'ye çıkacağına işaret eden Baş, "Yaşlı ve emekli nüfus için devlet harcamaları hızla artıyor. İlaç üreticilerinin karını azaltmakla beraber devletin bazı ilaçları geri ödemeden çekmesi doğru bir adım. Bundan sonra başka şeylere sıra gelecek. Yapılması gereken koruyucu hekimliği artırmak. Türkiye'de en basit enfeksiyon hastalıklarından dolayı en çok kullanılan ilaç antibiyotik" diye konuştu.

ETİK DEĞERLERE UYULMALI: Baş, Roche'un promosyon faaliyetleri nedeniyle karşılaştığı davayla ilgili soruyu, "Promosyonda ulusal standartlara uymak gerekir. Türkiye'de ilaç sanayi çok güçlü ve Avrupa'ya yakın. Tıbbi tanıtım kurallarına uymak için mesajı doğru almak gerekir. İlaç firmaları dikkat etmeli. Etik değerlere uyulması gerekiyor" şeklinde yanıtladı. Erhan Baş, 2009'da dünya ilaç pazarının çok büyüyeceğine dikkat çekerek, Bilim İlaç'ın bu pazarda bölgesel eşdeğer ilaç üreten firmalarla rekabet etmeyi hedeflediğini ve Türkiye'de de, en çok ihracat yapan ilk üç şirket arasında yer almak istediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber