KONYA OVASI KURUDU... Sıra Harran'da mı?

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 27 Mart 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA- Yağış azlığı, mevsimlerin sıcak gitmesi ve bilinçsiz su sarfiyatına bağlı kuraklığın etkisinin net şekilde gözlendiği Konya Ovası'ndan sonra sırada Harran ve Mezopotamya ovalarının bulunduğu, buralarda da ciddi kuraklık tehlikesinin başgösterdiği belirtildi. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Durak, Türkiye'de küresel ısınmanın etkilerinin en bariz şekilde görüldüğü yerlerin başında Konya Ovası'nın geldiğini söyledi.

Bir tek Beyşehir kaldı

Mevsimlerin uzun yıllar ortalamasına göre sıcak seyretmesi, yağış oranının azalması ve salma sulama uygulandığı için tarımsal sulamada israfın yaşanması gibi nedenlerle Konya'da su sıkıntısının başgösterdiğini ifade eden Durak, ?Küresel ısınmanın etkisiyle Konya Ovası'ndaki göllerin birkaçı hariç tamamı kurudu. ?Kurumayan bir tek Beyşehir Gölü kaldı' diyebiliriz? dedi. Konya'da ayrıca tarımsal sulamada vazgeçilmez önem taşıyan yer altı sularının da tehlikeli oranda azaldığını bildiren Prof. Dr. Durak, ovada kuraklığın bu yıl kendisini daha şiddetli şekilde göstereceğinin tahmin edildiğini söyledi. Prof. Dr. Durak, Konya Ovası'nın bütünüyle elden çıkma noktasına geldiğini, sırada ise Türkiye'nin verimli ovalarının başında gelen Harran ve Mezopotamya ovalarının olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ?Şanlıurfa'daki Harran Ovası ile Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ı kapsayan Fırat ve Dicle arasındaki Mezopotamya Ovası da ciddi kuraklık tehlikesi yaşıyor. Bilinçsiz sulamanın yapıldığı bu 2 ovada 10-15 yıl önce 25-30 metreden alınan yer altı suyu, artık ancak 150-200 metre seviyelerinden alınabiliyor. Toprak vahşi sulama (salma sulama) ve sürekli ekim nedeniyle biyolojik olarak yorulduğu için, verim de azaldı. Sulama imkanları zayıfladığı için tarımsal faaliyetler bundan zarar görmeye başladı. Artık özellikle pamuk eken çiftçi verimden hiç memnun değil.?

?Salma sulama'yı bırakalım

Harran ve Mezopotamya ovalarında, salma sulamanın tümüyle yasaklanması ve etkin denetim yapılması gerektiğinin altını çizen Durak, şöyle devam etti: ?Bölgede damla sulama sistemi konusunda çiftçiye eğitim verilmeli, bu sistemin yerleşmesi için destek olunmalıdır. Ayrıca İsrail'de olduğu gibi, daha az su ve toprakla üretime imkan tanıyan seracılık bölgede yaygınlaştırılmalıdır.? Prof. Dr. Durak, tedbir alınmadığı takdirde, gerek Konya, gerekse verimli Harran ve Mezopotamya ovalarında tarımın yapılamaz hale geleceğini, bunun da ülke ekonomisine olumsuz etki yapacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber