Milletvekili danışmanlarının maaşları arttırıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bugün toplanan TBMM Başkanlık Divanı'nda, TBMM personeliyle ilgili çeşitli kararlar alındı. TBMM Başkanı Arınç, toplantı sonrasında, alınan kararları değerlendirdi.

Arınç, Haziran başından itibaren seçimler dolayısıyla çalışmalarına ara verecek olan TBMM'nin son Divan toplantısında, personel lehine önemli kararlar alındığını belirtti.

Teşkilat Kanunu'na göre, yılda bir kez dolu ve boş kadrolar, iptaller dikkate alınarak, personelle ilgili yükseltmeler yapılabildiğini hatırlatan Arınç; "Biz burada başarıyla çalışan personelimizin, kadro ve derecelerinin her yıl yükselmesini arzu ediyoruz. Aksi taktirde bu, yan dereceler kazanmak suretiyle hak mahrumiyetine yol açıyor" dedi.

"TBMM'DE DERECE YÜKSELTMESİNİ ALAMAYAN, BİR TEK PERSONELİMİZ KALMADI. BU DİĞER KURUMLAR İÇİNDE BENCE BİR İLKTİR"

Başkanlık Divanı'nın 1998 yılındaki toplantısından sonra derece ilerlemesine hak kazanan personelin durumunun durağanlaşmış olduğuna dikkat çeken Arınç, 2004 yılında yapılan Divan toplantısında, '10 Haziran 2004'de, 42 Sayılı Başkanlık Divanı kararıyla yasal olarak terfiye hak kazanan 2143 personelin derece yükselmesinin gerçekleştirildiğini söyledi. Arınç sözlerine şöyle devam etti: "Bu bir yılda, birikmeler olması sebebiyle 6 seneden sonra ilk defa 2143 personelimizin kazandıkları derecelere yükselmesi gerçekleştirildi. Bundan sonra 23 Haziran 2005'de, 86 sayılı Başkanlık Divanı kararıyla, 1065 personelin derece yükselmesi yapıldı. Üçüncü olarak da 2006 yılında, 13 Haziran'da 122 sayılı Başkanlık Divanı kararıyla 700 personelimize derece yükselmesi yapıldı. Yani, 2006 sonu itibarıyla 3700 personel derece yükselmesine hak kazandı.

TBMM Genel Sekreterliği'ne bağlı personelin artık, derece yükselmesi beklemediğini ve bu yapılan Divan toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda hak ettikleri derece yükselmesini aldıklarını belirten Arınç; "Şu an itibarıyla da bugüne kadar derece yükseltmesi yapılamayan bir tek personelimiz kalmadı. Bu diğer kurumlar içinde bence bir ilktir" dedi.

Arınç, sözkonusu kadro yükseltmeleriyle TBMM bütçesine ayda 31.000YTL'lik bir fazlalık oluştuğuna dikkat çekti. Arınç: "Bu sebeple bütçemiz içinde belli bir artma görülecektir, ama çalışanların haklarını hiç beklemeden kazanmaları konusunda biz Başkanlık Divanı olarak gereken her türlü çabayı gösterdik" dedi.

İPTAL EDİLEN KADROLAR

TBMM Başkanı, muhtemel hizmet ihtiyaçlarına karşı, boş bulunan kadroların bir kısmının iptal edilip, yeni kadrolara dönüştürüldüğünü ifade etti. "Biz kadroların doldurulması konusunda bugüne kadar çok duyarlı davrandık" diyen Arınç, TBMM tarihinde ilk defa geçtiğimiz yıl, 170 münhal kadronun bir daha kullanılmamak üzere iptal edildiğine dikkat çekti.

"Bugüne kadar bunların şu veya bu şekilde doldurulması birilerine artı puan getirirken, biz kendi imkanlarımızla istifa, emeklilik veya nakil sebebiyle boşalan kadrolardan 170'ini iptal ettik. Şu anda da 150 civarında boş kadromuz var. Stenograf yardımcısı almamıza rağmen, 60'a yakın uzman yardımcısı almamıza rağmen, kütüphaneye, kütüphanecilik bölümü mezunu, arşivcilik bölümü mezunu pek çok arkadaşımızı almamıza rağmen, Meclis Televizyonu'na, Araştırma Merkezi'ne, 100'den fazla kadro vermemize rağmen yine elimizde münhal kadrolar vardı. Bunların 50 tanesini kullanılmayacakları için muhtemel ihtiyaç olabilir diye belli kadrolara dönüştürdük. Bunlar; daktilo, sekreter-daktilo, ciltçi, boyacı, demirci, çilingir, garson, aşçı, çay ocakçı gibi kadrolardı. Bu kadrolar sınıfları, ünvanları ve dereceleri itibarıyla artık kullanılamaz hale gelmişlerdi. Boşaldıkça bunları hep iptal ettik" dedi.

"YENİ UZMAN KADROLARINA İHTİYAÇ VAR"

Arınç, TBMM'nin uzman kadrosuna ihtiyaç duyduğunu söyledi. "Aldığımız 60 uzman yardımcısı çok başarılı bir çalışma yaparak 1.5 sene içinde tezlerini verme noktasına geldiler. Tezlerini verdikleri zaman da uzman olacaklar. Onlara uzman kadrosu çıkardık" derken, memur ve şef kadrolarının da çıkarıldığını ancak yeni kadro ihdas edilmediğini sözlerine ekledi.

"BİZ YENİ KADRO İHDAS ETMİYORUZ"

"Bugüne kadar boşalmış kullanmayacaklarımızı sıfatlarını değiştirip, adetlerini sabit kılmak suretiyle yeni kadrolar haline getirdik. Birileri bunun partizanca kullanılabileceği düşüncesiyle endişesiyle kapılmış olabilirler. Biz yeni kadro ihdas etmiyoruz, mevcut boşalan kadroları ihtiyaçlar halinde kullanılabilecek şekilde, yeni kadro şekline dönüştürüyoruz" diyen Arınç, bu çalışmaların Başkanlık Divanı'nın birlikte aldığı kararlar neticesinde yapıldığını belirtti. Arınç, gerek Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerekse de milletvekillerinin soru önergelerine verdikleri yanıtlarda bunun açıklamasının yapıldığına dikkat çekti.

EK GÖSTERGELERİ YÜKSELENLER

Arınç, "Biz bazı eşitsizlikleri giderdik. Bazı ünvanlı kadrolarda görev yapan personelimizden, yüksek öğretimi bitirerek birinci dereceye yükselenler oldu. Lise mezunları ve onun altındakiler ancak 2. dereceye gelebiliyorlar. Ancak çalışırken bazı personelimiz 4 yıllık üniversiteyi bitirerek, ünvanlı kadrolarda da birinci dereceye gelebiliyor. Bunların ek göstergeleri eski sıfatlarına uygun olarak düşüktü, biz bunların ek göstergelerini de yükselttik. Sayıları azdır ama bir adeletsizlik vardı, onu da gidermiş olduk. Kameraman gibi, fotoğrafçı gibi 4 yıllık üniversiteyi bitirenlerin ek göstergeleri eşitleri haline getirilmiş oldu" sözleriyle, ek göstergeleri yükseltilen personelin durumuna da açıklık getirdi.

DANIŞMAN MAAŞLARINDAKİ ARTIŞ

Arınç Aralık ayı sonundaki Divan toplantısıyla milletvekili danışmanlarının ücretlerinin yükseltildiğini ve TBMM'de bulunan siyasi parti gruplarında görev yapan danışmanların durumunun da gündeme geldiğini söyledi. Siyasi parti gruplarında özel ihtisas isteyen; ekonomi, hukuk ve basın ile ilgili danışmanların ücretlerinin de milletvekili danışmanlarıyla aynı düzeye getirildiğini söyleyen Arınç, söz konusu danışmanların da bugünden itibaren 200 YTL fazla ücret alacaklarını söyledi.

TBMM Haber Sitesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber