Su ürünleri genel müdürlüğü kurulmalı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Ekim 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Su ürünleri genel müdürlüğü kurulmalı

Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, kültür balıkçılığının geliştirilmesi gerektiğini, bu kapsamda Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulması gerektiğini vurguladı.

Yaşar, geçen hafta yayınlanan ?Mesaj 35/Öneriyorum? başlıklı kitabında, ?Kültür Balıkçılığı, Türkiyeínin önümüzdeki 20 yıl içinde en önemli sektörlerinin başında yer alacaktır. Ancak ülkemizde henüz bu alanda ciddi bir planlama yapılmamıştır. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı , Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Su Ürünleri Fakülteleri ve sektörde faaliyet gösteren kuruluşların temsilcilerinden oluşturulacak bir heyet kurulmasını öneriyorum? görüşlerine yer verdi. Yaşar, bu konseyin Piri Reis gemisiyle Çanakkale'den Mersin'e uzanan kıyı şeridinde kültür balıkçılığı yapılabilecek alanları belirlemesi gerektiğini kaydetti.

DÜNYADA EN HIZLI BÜYÜYEN SEKTÖR

Kitabında, tarımsal konularda yaşanan sıkıntıların bir benzerinin de su ürünleri sektöründe yaşandığına dikkat çeken Selçuk Yaşar, şu önerilerde bulundu: ?AB ülkeleri kültür balıkçılığı sektörüne büyük oranlarda destek sağlıyor. Bu durum Türkiye açısından haksız rekabet yaratıyor. Türkiyeíde ?Su Ürünleri Genel Müdürlüğü' kurulmalıdır. Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada en hızlı büyüyen gıda sektörü olduğu biliniyor. Bu sektörün kaydettiği büyüme olağan üstü boyuttadır. Her yıl yüzde 10ídan fazla artarak büyüyor. Dünyada yaklaşık 40 milyon ton üretim yapılıyor. Bunun yüzde 30íu kültür balıkçılığı. Bugün ülkemizdeki çipura, levrek üretim miktarı yaklaşık 60 bin ton. Oysa eldeki verilere göre, ülkemizde doğadan avlanan çipura ve levrek miktarı yıllık olarak yaklaşık 1.500 ton.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber