MB: Enflasyon Temmuz'da da düşecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2010 10:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Merkez Bankası, gıda fiyatlarının yıllık artış hızındaki düşüşün devam ettiğini, hizmet grubu yıllık enflasyonundaki gerilemenin ise belirginleşerek sürdüğünü belirterek, ''Bu çerçevede, temel enflasyon göstergeleri orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürmüştür'' dedi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada; ''Dayanıklı tüketim mallarındaki vergi düzenlemelerinden kaynaklanan baz etkisinin, temel mallar yıllık enflasyonu üzerinde Temmuz ayında da aşağı yönlü etkide bulunacağı hatırlatılmalıdır'' denildi.

''Haziran ayı Fiyat Gelişmeleri'' başlıklı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yayımlanan Haziran ayına ilişkin fiyat artışları değerlendirildi.

Açıklamaya göre, Haziran ayında mal grubu fiyatları yüzde 0,83 oranında azalırken, hizmet grubu fiyatları yüzde 0,20 oranında arttı. Böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 9,39?a, hizmet grubunda ise yüzde 5,48?e geriledi.

Hizmet grubu yıllık enflasyonundaki gerileme Haziran ayında belirginleşerek sürdü. Et fiyatlarındaki düşüşün olumlu etkisi yemek hizmetleri fiyatlarında gözlenmeye başladı. Hizmet enflasyonundaki yavaşlama alt grupların geneline yayılırken özellikle kira kaleminin yıllık enflasyonunda gözlenen istikrarlı azalış eğilimi sürdürdü.

Haziran ayında enerji fiyatları yüzde 0,20 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 12,63'e geriledi. Bu dönemde, bir önceki ayda olduğu gibi katı yakıtlar ile şebeke suyu fiyatlarında (yüzde 1,7) artışlar gözlenirken, akaryakıt fiyatları uluslararası fiyatlara paralel olarak azalış kaydetti.

Temel mallarda (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan mallar) yıllık enflasyon 0,46 puan azalarak yüzde 4,38?e geriledi. Bu gelişmede, 2009 yılında dayanıklı mallarda uygulanan geçici vergi ayarlamalarının oluşturduğu baz etkili oldu.

Haziran ayında dayanıklı tüketim malı fiyatları (altın hariç) otomobil fiyatlarına bağlı olarak gerilerken, giyim grubunda fiyatlar son iki yılın Haziran ayının aksine bu dönemde bir miktar artış kaydetti. Dayanıklı tüketim mallarındaki vergi düzenlemelerinden kaynaklanan baz etkisinin, temel mallar yıllık enflasyonu üzerinde Temmuz ayında da aşağı yönlü etkide bulunacağı hatırlatıldı.

Altın fiyatlarındaki yükseliş (yüzde 5,35) Haziran ayında da sürdü ve yıllık fiyat artış oranı yüzde 30'un üzerine çıktı. Böylelikle, altının son bir yıllık dönemde tüketici enflasyonuna yaptığı katkı yaklaşık 0,3 puan oldu.

Gıda fiyatlarının yıllık artış hızındaki gerileme Haziran ayında da devam etti, gıda yıllık enflasyonu 1,04 puan gerileyerek yüzde 5,62 olarak belirlendi.

Bu dönemde taze meyve ve sebze fiyatları yüzde 6,05 oranında gerilerken, işlenmemiş et fiyatları yüzde 3,68 oranında düştü. Böylelikle, işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 8,2 seviyesine geriledi.

Haziran ayında işlenmiş gıda ürünleri fiyatları da azalış kaydetti. Özellikle, katı ve sıvı yağ fiyatları belirgin oranda düştü. İşlenmiş et ürünleri fiyatları ise 9 aydır süregelen artış eğilimi sonrasında ilk defa bu dönemde azaldı. Bu gelişmeler sonucunda, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 3,22?ye geriledi.

Üretici fiyatlarının Haziran ayındaki seyrinde uluslararası petrol ve metal ham madde ile yurt içi tarım fiyatlarındaki düşüşler belirleyici oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber