Rektörlerin elinden kadro silahı alınıyor

Haber Giriş : 18 Haziran 2005 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadro verilmediği için atanamayan profesör ve doçentlere 'kadro müjdesi' geliyor. Erzurum milletvekili Özyılmaz'ın hazırladığı kanun teklifine göre, boş kadrosu olan üniversitede atama 'zorunlu' olacak.

AK Parti Erzurum milletvekili Ömer Özyılmaz'ın verdiği kanun teklifi yasalaştığı taktirde, profesör ve doçent ünvanı kazananlara en geç iki ay içinde kadro verilecek. Üniversitelerde öğretim üyelerine karşı kullanılan 'kadro' silahı rektörlerin elinden alınıyor. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, profesör ve doçent ünvanlarını taşıdıkları halde, rektörden kadro alamayanlara müjde niteliğinde bir kanun teklifi hazırladı. Yükseköğretimde mini bir reform öngören kanun teklifiyle ayrıca, yeni üniversite kurulurken içinde fen edebiyat fakültesinin olması şartına son veriliyor. Araştırma görevlilerinin Türkiye genelinde adaletli dağılımının sağlanması için merkezi bir sınavla üniversitelere yerleştirilmesi düzenleniyor. Yardımcı doçentlerin özlük haklarında iyileştirme yapılıyor.

'Ünvanı alan kadroyu alır'

Kanun teklifi hakkında Yeni Şafak'a bilgi veren Özyılmaz, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını alan öğretim üyelerinin uzun süre kadro beklediklerini hatırlattı. Özyılmaz, "2-3 yıl geçiyor, ama bu kişilere bir türlü kadro verilmiyor. Biz subjektif ve bireysel düşmanlık gerekçelerine son veren, daha objektif bir kadro tahsisi getiriyoruz. Yani ünvanı alan kadroyu da alacak" diye konuştu. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 25 ve 26. maddelerine değişiklik getiren kanun teklifine göre, doçentlik ünvanını kazanmış olanlar kadro alabilmek için kendisi başvuracak. Başvuruyu takiben, çalıştığı üniversitedeki boş kadrolar iki ay içerisinde ilan edilecek ve boş kadroya ataması yapılacak. Aynı şekilde profesörlük için beş yıllık bekleme süresini doldurarak ünvana hak kazananlar, müracaat etmeleri halinde kadro alabilecekler.

'İş güvencesi' de geliyor

Özyılmaz'ın teklifinde, yardımcı doçentlerin üniversitede çalışma süresi sekiz yıla çıkarılıyor. Sekizinci yılın sonunda doçent olamayanların durumu, üniversite yönetim kurulunca oluşturulan inceleme komisyonunca değerlendirilecek. Komisyonun yabancı dil çalışmalarını değerlendirme dışında tutacağını açıklayan Özyılmaz, "Bu sınavdan geçemeseler dahi yabancı dildeki kaynaklardan yararlanıp, bilimsel çalışmalar yapabiliyorlar" dedi. Kanun teklifinde, yardımcı doçentlerin memuriyette en yüksek derece olan 1/4'e kadar yükselmelerine de imkan tanınıyor. Kanun teklifinde, araştırma görevlilerinin ÖSYM tarafından yapılacak bir merkezi sınavla seçilmesini öneren Özyılmaz, "Adaylar tercilerini belirleyecek ve sınavdan aldıkları puana göre yerleştirilecek. Böylece araştırma görevliliği babadan oğula geçmeyecek. Bilen, hak eden kazanacak" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber