Türkiye'de bir ilk: Banka komisyonuna DUR Kararı

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avukat, 20 YTL'lik hukuk mücadelesini kazandı

Tüketici Koruma Derneği eski Başkanı Avukat Necati Yentürk, ev sahibinin hesabına kira ücretini yatırmak için gittiği bankada, hizmet bedeli adı altında fazladan istenen 20 YTL için hukuk mücadelesi başlattı. Yentürk'ün müracaatı üzerine Tüketici Hakem Heyeti, 20 YTL'nin yasal faizleriyle ödenmesi şeklinde emsal bir karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, 6 Aralık 2005'te ev sahibinin hesabına kira ücreti olan 480 YTL'yi ödemek için özel bir bankaya giden TÜKDER eski Başkanı Necati Yentürk, kendisinden 20 YTL komisyon bedeli istenmesi üzerine şoke oldu. Havale yapmadığını, ev sahibinin hesabına para yatırdığını ifade eden avukat Yentürk, banka yetkilileriyle görüşmesine rağmen meseleyi çözemeyince 20 YTL'yi ödeyerek makbuzunu aldı.

Fakat Yentürk, bu 20 YTL'nin haksız yere tahsil edildiğini belirterek soluğu Osmangazi Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nde aldı. Hizmet bedeli adı altında alınan paranın hiçbir kanuni dayanağı olmadığını kaydeden Yentürk, Türkiye'de benzeri bulunmayan bir kararın verilmesine sebep oldu. Hakem Heyeti, 20 YTL'nin banka tarafından 6 Aralık 2005 tarihinden itibaren yasal faizleriyle birlikte şikayetçi Yentürk'e ödenmesine karar verdi.

Yentürk, "Bu şekilde onlarca insan mağdur ediliyor. Bankaların uygulamalarının çoğunun kanuni dayanağı yok. Bankalar Birliği bu konuda ortak bir karar alıp, vatandaşın mağduriyetinin önüne geçmelidir. Vatandaşlarımız da 4077 sayılı Tüketici Yasası'na göre 724.99 YTL'ye kadar olan hakem heyeti kararları aynen mahkeme kararı gibi icraya konulabilmektedir. Ben şimdi bankanın itiraz süresi olan 15 günün geçmesini bekliyorum. Bunun ardından paranın tahsili için icra masrafları ne olursa olsun ödeyeceğim. Ayrıca işlem usulsüz olduğu için Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nce idari para cezası da verilebilir. Tüm vatandaşlarımıza haklarını sonuna kadar aramalarını tavsiye ediyorum" dedi.

İHA


BANKA KOMİSYONUNA DUR KARARI

Bursa'nın merkez Osmangazi İlçe Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin, ?eski Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Necati Yentürk'ten kira bedeli yatırdığı banka şubesinin aldığı 20 YTL'lik komisyonun faiziyle birlikte geri verilmesine? karar verdiği bildirildi

Alınan bilgiye göre, Avukat Necati Yentürk, ev sahibinin banka hesabına kira bedelini yatırmak istedi. Hesabın bulunduğu banka şubesine para yatırmasına rağmen, kendisinden 20 YTL'lik komisyon bedeli alınan Yentürk, Osmangazi Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurarak, haksız yere tahsil edildiğiğini öne sürdüğü komisyonun, yasal faiziyle birlikte iade edilmesini talep etti.

Komisyon alan banka şubesinden heyete gönderilen yazıda ise 3. kişinin para yatırma bedeli olarak ve yasal mevzuata dayanarak bu paranın tahsil edildiği belirtilerek, ?haksız yapılan? şikayetin reddi talep edildi.

Bankanın dilekçesinde yasal dayanak gösterilmediği ve sadece belirlenen komisyon ücretlerini gösterir bir tablonun eklendiğine hükmeden heyetin, tüketicinin herhangi bir havale işlemi yapmadığının açık olduğu ifade edilen kararında, ?Bu durumda bankanın hizmet karşılığı komisyon talebini tüketiciden talep etmesi, yasal değildir? denildi.

Buna göre, oy birliğiyle, havale bedeli olan 20 YTL'nin, işletilecek yasal faiziyle birlikte bankadan alınıp tüketiciye verilmesine, itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi.

?TÜRKİYE'DE ALINAN İLK KARAR"

Necati Yentürk, yaptığı açıklamada, başta kredi kartları olmak üzere, bankalarla ilgili çok sayıda şikayetin olduğunun bilindiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ?Bankaların son günlerde uygulamaya koyduğu deli dumrul işlemlerinden biri de benim başıma geldi. Bu karar, konuyla ilgili olarak Türkiye'de alınan ilk hakem heyeti kararıdır. Makul bir süre içinde bu paranın ödenmemesi halinde, icra kanalıyla bu paranın tahsili yoluna gideceğim. Ayrıca işlem usülsüz olduğu için, buna ilişkin olarak Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nce idari para cezası da verilebilir. Tüketicilere, böylesi durumlarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne başvurarak, haklarını aramalarını öneriyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber