AB müzakere heyetinde 'istifa çanları'

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi AB ile müzakerelere başlama noktasına getiren Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin (ABGS) üst düzey yönetiminde istifa sinyalleri çalıyor

Türkiye'yi AB ile müzakerelere başlama noktasına getiren Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin (ABGS) üst düzey yönetiminde istifa sinyalleri çalıyor. ABGS, reformların koordinasyon görevini başarıyla yürüterek 3 Ekim'deki kriterlerin yerine getirilmesini sağlayan en önemli kurumlardan biri. Genel Sekreterlikte Başmüzakereci Ali Babacan'ın müzakere sürecini açıkladığı yapının "başarısızlıkla sonuçlanacağı" endişesi hakim. Yapıyı "gevşek ve kaotik" diye eleştiren üst düzey bir kaynak rahatsızlığın gerekçesini şöyle açıkladı: "5 yıldır kurumumuz ve tüm uzmanlarımız reform sürecini göğüsledi ve tarama ile müzakerelere odaklandı. Tüm bakanlık ve birimlerden ekipler oluşturduk. Bu konuda uzmanlaştık. Şimdi öyle bir yapı ortaya kondu ki bu konularda hiçbir uzmanlığı olmayan insanlar ön plana çıkartıldı. Sayın Babacan'ın da dediği gibi bu yapı esnek ama çok esnek. Yeni yapılanmada en güçlü kurum olan ABGS'ye zayıf rol biçildi. Heyet başı kim? İlk muhatap kim? Kim nerede oturacak? Yetki kimde? Bütün bu soruların yanıtları yok ortada. Kısacası hayalkırıklığı. Evet bir rahatsızlık var ve istifa düşüncesi hakim ancak önce Genel Sekreter Oğuz Demiralp'in göreve başlamasını beklemenin doğru olacağı değerlendiriliyor."

AB de bu dertten mustarip
AB'de de benzeri endişeler mevcut. Bir AB'li kaynak endişelerini, Hükümet'e ilettiklerini şöyle açıkladı: "Bu kadar dağınık ve çok başlı bir yapı Türkiye'yi süreçte yavaşlatır. Bu yapıya benzer bir örnek AB'de yok. Bir çok ülkede AB'den sorumlu bir bakanlık varken Türkiye'nin daha da esnek bir yapı tercih etmesi soru işaretlerine neden oluyor. Bu endişemizi Türk muhataplarına ilettik."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber