Cıvalı lambalar hayatı tehdit ediyor!

Faturadan tasarruf yapayım derken sağlığınızdan olmayın.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Mayıs 2015 10:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Cıvalı lambalar hayatı tehdit ediyor!

İçinde cıva ve buharı bulunan lambalar hem çevre hem de insan sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Hatta çocukları bile zehirleyebiliyor.

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral uyarıyor; İçinde cıva ya da cıva buharı olan lambalar çevre ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Faturalardan tasarruf yapalım derken, kendi hayatınızı çevre sağlığını riske atmayın. Faturalarda tasarruf sağlamak için daha az elektrik tüketin, daha düşük kuvvette lambalar tercih edin. Evleriniz ışıl ışıl olmasın, çevreniz pırıl pırıl olsun. Okullara cıva lambalı projektörler yerleştirmeyin. Bunların sınıf ortamında kırılması, çocukları cıva zehirlenmesiyle karşı karşıya bırakır.

Zararlarından Sorumluyuz

Cıvanın en bilinen kullanım yeri olan termometrelerin Sağlık Bakanlığı kararıyla yasaklandığını söyleyen Özyaral "Bunların ömrü bitince, çöpe atılır. Preslenen bu ürünler kırılır ve içindeki cıva ve buharı açığa çıkar. Besin zincirine karışan cıva plaktonlardan balıklara kadar tüm deniz canlılarında birikir. Cıva güçlü bir nörotoksindir; zarar vermesi için çok fazla cıvaya maruz kalmaya gerek yoktur. Vücutta birikir ve insanı zehirler" dedi.

Ekolojik değil, egolojik denge...

İnsanın kendi egosu için ekolojik dengeyi bozduğunu söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral "Evlerimizi daha fazla aydınlatmak zorunda değiliz. Daha fazla aydınlık için daha az fatura ödemek isteyen insanlar, tasarruflu dediğimiz cıvalı lambalara yöneliyor. Yani aslında tasarruf etmek isterken dünyayı kirletiyor, sonra temizlemek için daha çok para harcamak zorunda kalıyoruz" şeklinde konuştu.

Bebeklerin zekasını etkiliyor

Cıva doğmamış bebeklerin ve küçük çocukların gelişmekte olan sinir sistemlerine zarar verir. Pek çok araştırma, beyin gelişimi devam ederken cıvaya maruz kalmayla düşük zeka seviyesi arasında bağlantı kurmaktadır. Ana rahminde yüksek derecede cıvaya maruz kalan bebeklerin, beceri testlerinde daha düşük başarı gösterdiği kanıtlanmıştır.

Çevre için felaket

Özyaral: Tipik bir termometre içerisindeki cıva kadar cıvayı küçük bir göle dökerseniz, o göl çevresel tehlikeler yüzünden kapatılır. Yayıldığında hızla buharlaşan ve zehirli bir hava solunmasına yol açan cıvanın bir kısmı idrar yoluyla atılır. Ancak bir kısmı vücutta beyin, karaciğer ve böbreklerde depolanır. Merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından, karaciğer ve deri hastalıklarına, sinir iltihabı, MS, parkinson, göz hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarına kadar birçok rahatsızlık etkenidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber