Bel fıtığında ameliyat çare değil
Bel fıtığında çare ameliyat mı, fizik tedavi mi?

Tıp endüstrisi bel fıtığında ameliyattan yana
AMELİYAT sonrası önemli sorunlardan biri, fıtığın nüks etmesi. Ameliyat karan verilir-ken hastayla ilgili tüm verilerin, ağrı, duyu ve genital organlara vuran his kaybı, yanma, kuvvet kaybı iyi değerlendirilmeli. Prof. Dr. Azmi Hamzaoğlu, "Bu değerlendirmeleri hastayla konuşmamız, ameliyat ve elde edilecek sonuçlan paylaşmamız gerekiyor" diyor. Bel fıtığı cerrahilerinin gereğinden fazla yapıldığı iddiasının dünyada tartışıldığını belirten Hamzaoğlu'na göre, tıp endüstrisi, yeni teknolojilerle cerrahtan daha fazla ameliyata teşvik ediyor.
Cerrahinin de 'sorunu' çok
PROF. Dr. Azmi Hamzaoğlu, şu uyarılarda bulunuyor: "Hiçbir cerrahi tedavi, komplikasyonsuz ve problemsiz değil. Cerrahın yaptığı değil, yapmadığı ameliyatlarla övünmesi gerekir. Gerçekten ameliyattan faydalanacak hastalar seçilmeli. Biz cerrahların da hastaya ameliyatın faydaları kadar olası komplikasyonlarını da anlatmamız gerekiyor. Hatta cerrahiden sonra hastaya önceki durumunu aratan sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Sorunun nüks etmemesi için tedavi seçenekleri mevcut. İkinci, ücüncü kez nüks yaşayan cerrahlar hastayı konunun uzmanlarına yönlendirmekten kaçınmamalı."
Ameliyata rağmen tekrarlayabilir
FITIK cerrahisi teknikleri "gelişiyor. Ancak ameliyat, m tekrar fıtıklaşma riskini sıfırlamıyor. Prof. Dr. Murat İmer, hangi cerrahi yöntemle yapılırsa, yapılsın fıtığın tek-rarlama riskinin yüzde 6-10 olduğunu söylüyor. Günümüzde en sık uygulanan ve bilinen yöntem, mikroskoplu cerrahi girişimler. Ancak, özellikle son yıllarda endoskopik ameliyat sayısında da büyük artış görülüyor. Prof. Dr. İmer, bu konuda şunları söylüyor:
ŞİMDİ ENDOSKOPİ GÖZDE
"Endoskopik bel fıtığı cerrahisinde, 0,5 cm'lik bir keşiden fıtığa ulaşılarak
çıkarılıyor. Daha az doku travması ve kan kaybı, ameliyat sonrası daha az nedbe
dokusu gelişimi, aşırı kilolu hastalarda cerrahi yaklaşım kolaylığı, ameliyat
sonrası ağrı kesici kullanı-mının azalması, iyileşme sürecinin daha kısa olması
ve küçük keşi yöntemin başlıca avantajları. Bundan sonraki aşama robotik yaklaşımların
endoskopi ve diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilmesi. Bu konuda somut adımlar
atıldı ve bu gelişim sürecek."